SGO R2 voort’varend’?

De lezer begint een stuk doorgaans te lezen bij de titel. Maar waarom dan de aanhalingstekens bij het varend? Dat zit zo. Fokke, trouwe speler van SGOR2, heeft het team op scherp gezet. Indien R2 het kampioenschap wint, dan worden de teamleden meegenomen op een rondvaart door de Schie, als echte OverSCHIEse kampioenen. Maar eerst moet het team nog aanmeren bij RSR Ivoren Toren 2. Afhankelijk van de uitslag van Onesimus tegen HZP Schiedam, kan dan het kampioenschap al worden binnen gehengeld. Als Onesimus (met grote) cijfers wint van RSR, of als SGO R2 verliest tegen Ivoren Toren, dan moet het schip nog aan wal blijven en gaat om de laatste ronde. Wel met de wetenschap dat SGOR2 een handje vol bordpunten én twee matchpunten meer heeft dan de naaste belager Onesimus. Gelukkig zijn de R2 spelers tijdens hun wedstrijden op het moment als vissen in het water. En toch, een schipbreuk ligt altijd op de loer. Hoe vaart SGO R2 tegen RSR Ivoren Toren?

Ons kanon Gijs van Dongen kon helaas niet spelen. Teamcaptain Kris vond echter oude scheeprot Cor van Lennep bereid om in te vallen. De beste stuurlui staan doorgaans aan wal, maar Cor is gelukkig nooit bang om het roer te pakken.  

Een eerste rondje langs de borden op vrijdag 26 april maakte mij ietwat nerveus. Ook nu ik al een vol seizoen geen teamcaptain meer ben, merk ik toch dat ik nog steeds diezelfde ‘teamcaptain’ spanningen voel. Ronald Ruytenberg stond met wit iets beter aan bord 1, nadat zijn jonge tegenstander een klein tempo had gegeven in een semi-slavisch. Aan bord 2 zat ik tegenover een 17-jarig jeugdtalent, die veel tijd nam om verschillende varianten in een Alapin door te rekenen. Aan bord 3 mocht onze topscoorder David v/d Vloed het opnemen tegen de Ivoorse voorzitter Wouter Scheffer, een lastige speler doorgaans. David stond echter al vrij snel twee pionnen voor. Oud-voetballer Michel Vorm schijnt nog steeds David aan te willen klagen, omdat David zonder toestemming deze achternaam gebruikt in zijn eigen schaakspel. Want wát een vorm heeft deze man. Wellicht dat David in zijn vorige leven een kunstschaatser of turner is geweest? Enfin. Teamcaptain Kris zat aan bord 4 in een ‘Draakopstelling’ en leek klaar om vuur te gaan spuwen. Deze 4 borden voelden aan als minstens 2, wellicht zelfs 3 van de 4 punten.  

Aan de ‘staartborden’ vond ik het echter minder rooskleurig uitzien. Menno zat vast in een stelling met een ‘sterke’ stroming en had moeite zich naar de overkant te waaden. Het enige voordeel was dat zijn tegenstander ook in de stroming vast leek te zitten. Fokke aan zes, Cor van Lennep aan zeven en Mario aan acht stonden állen in een lastige stelling. Fokke had wellicht nog wel een remise, maar Cor had niet kunnen rokeren en zijn koning op d2 gezet en Mario had op ‘B4’ gereageerd met ‘d5-d4-d3'. Het enige lichtpuntje was dat zijn tegenstander pardoes exd3 had geslagen, in plaats van het meer logische cxd3. Dan voelde eerder aan als máx 1 punt uit 4. Zou een vuurtoren ons wegleiden van de rotsen, waar ons schip ten onder zou gaan?

De oplettende lezer zal overigens denken: ‘b4!! De Orang Oetan!” Jawel, naast uw schrijver hebben we nog iemand gevonden die deze opening, bestaande uit pure waanzin, op het bord durft te zetten. Om uw overduidelijke vraag te beantwoorden: Nee, deze tegenstander en ik hebben geen emailadressen, telefoonnummers of postduiven uitgewisseld om door te praten over deze prachtopening. En ja, daar baal ik natuurlijk nog steeds van. En we gaan door!

Cor van Lennep stak echter het vuurtje aan in hemzelf. Hij zag dat zijn tegenstander een vergiftigde pion pakte en wist met een snelle combinatie de dame te winnen. Meteen 1-0! Vlug daarna speelde Ronald Ruytenberg remise. Zijn tegenstander had na een kleine onnauwkeurigheid van Ronald de stelling weer volledig gelijk weten te trekken, waardoor het een terechte uitslag was. 1,5-0,5.

David was uiteindelijk vrij snel klaar. De druk op zijn tegenstander, met twee pionnen meer, werd vrij snel te veel voor de stelling. 2,5-0,5! Daarmee staat David ‘Michel Vorm’ v/d Vloed nu op een best redelijke score van 6 uit 6.  Snel hierna was ik zelf klaar. Dat was wat verassend. Mijn tactisch ingestelde tegenstander zag opeens een aftrekaanval over het hoofd en met een paar keer (geforceerd ruilen) stond ik binnen 20 zetten een stuk voor. Daarmee was de wedstrijd ook gelijk gespeeld. 3,5-0,5

Mario had zich ondertussen terug geknokt in de wedstrijd. Omdat zijn tegenstander de B-pion niet op wilde geven, kwam Mario terug van 1 pion achter naar 1 pion voor. Ondanks de pion voor was de stelling potremise en zo werd het ook besloten. 4-1.

Ook Fokke had zich weten terug te knoppen uit een verloren stelling en besloot om tactisch remise aan te bieden. Hiermee sleepte hij de zesde overwinning binnen voor R2! 4,5-1,5

Teamcaptain Kris speelde zijn eindspel met een loper meer mooi uit. De tegenstander ging uiteindelijk, tot zijn eigen frustratie, door zijn vlag. De stelling was echter sowieso gewonnen voor onze jonge teamcaptain.

Blijft nog onze bord 5 speler Menno over. Zijn tegenstander en hij hielden elkaar lang in de tang, maar uiteindelijk moest Menno de witte vlag hijsen. Zijn tegenstander won eerst een pion voor het loperpaar, maar wist dit al snel verder uit te breiden doordat Menno's stelling langzaam maar zeker begon af te brokkelen. Bij de derde pion vond Menno het wel welletjes.  

Zo eindigt de wedstrijd met 5,5-2,5. Indien Onesimus de laatste wedstrijd met 8-0, of 7,5-1,5 wint, dan mag SGOR2 niet verliezen. Bij een 7-1 overwinning van Onesimus, is R2 kampioen bij een 3,5-4,5 verlies, etc. De laatste wedstrijd mag R2 tegen de nummer 7 van de poule, Barendrecht/IJsselmonde 2, die slechts 2 matchpunten hebben. We moeten echter de focus nog vasthouden, want zolang niets zeker is, moeten we de uitslag in eigen hand zien te houden.  

Niels van Diejen

Back to Top