Ongeslagen op eerste plaats!

Wanneer er zich binnen een straal van 2 kilometer van de speelzaal een kerkhof bevindt, bezoek ik die altijd tijdens uitwedstrijden.
In een samenleving waar tijd, snelheid en effectiviteit grote plaatsen innemen, is het verademend te wandelen op een plek waar rust, tijdloosheid en stilte heersen. Ruim een uur voor aanvang wandel ik dan daar, alvorens de klokken worden ingedrukt. Een heerlijke voorbereiding vind ik dat. Soms laat ik het daar  afhangen wat ik ga openen: Welke letter op het grafschrift van het derde graf van links komt eerst. de d of de p?  

Gisteren was de laatste ronde, en ons team kon haar plaats op de ranglijst niet meer beïnvloeden, dus het ging eigenlijk alleen om persoonlijke roem. 
Twee basisspelers hadden verhinder, hun plaatsen werden ingenomen door jeugdig talent om ervaring op te doen. Zelf ging ik in de rol van non-playing captain. Kijken naar schaak vind ik net zo leuk als zelf spelen.

Sliedrecht 2 is een stevig, qua rating gelijkmatig team. Omdat wij niet op volle sterkte aantraden, verwachtte ik een spannende wedstrijd, en dat werd het ook.



Erik aan bord 2 opende de score. Zijn tegenstander offerde een pion en kreeg daarmee voor elkaar dat zwart wat gedrongen stond. Er waren latente matdreigingen op h7 en druk op de halfopen d-lijn.
Zwart was zich enigszins aan het los worstelen, toen wit hevig blunderde:



Wit heeft zojuist 22. Td1-b1 gespeeld. Ziet u hoe zwart hier direct wint? oplossing aan het eind van het verslag.
0-1


Karel aan bord 3 speelde heel subtiel in een Spaanse partij waarbij zwart op een gegeven moment d6-d5 doordrukte. Dit gaf echter zwaktes op de zwarte velden waar wit handig gebruik van maakte. Er werd een kwaliteit gewonnen en even later door zwart opgegeven. 0-2

Toen kwamen er snel 3 volle punten voor de tegenstanders. Mario aan bord 6 had met zwart fris gespeeld en mooi stukkenspel gekregen.



Nu nog even op f4 slaan, gevolgd door ….11. Le7 en het staat gelijk. Mario koos echter voor 10. …Dd6?, en  in het vervolg bleef zijn koning in het centrum staan, wat later fataal werd. Harde les na een goede openingsopzet. “Denk aan je koningsveiligheid!


Ook invaller Kris, wit aan bord 7, had een sterke tegenstander. Wit zette de witte stelling tegen de Pirc gezond op, had het ideale centrum en goede stukkenontwikkeling. Toch leek het erop dat zwart wat meer thuis was in de stelling, het lukte hem de witte damevleugel onherstelbaar te verzwakken. Kris probeerde nog een koningsaanval op touw te zetten, maar toen zwart de dames kon ruilen was de winst eenvoudig, 2-2


Henri had  met zwart op 8 de veelvoudig clubkampioen tegenover zich, die normaal op een hoog bord zit. 

Zwart speelde zijn lijfvariant, wat wit enigszins onorthodox aanpakte. Een loperruil ten koste van een dubbelpion zag er nog redelijk uit, maar in het vervolg speelde de witte stelling gewoon makkelijker, vooral door veel actievere torens. Toen een witte toren binnenkwam op de zevende rij was het snel voorbij. 3-2



Zouden we dan gaan verliezen? Welnee, onze gelegenheidstopman Niels had zijn reserveopening, waarmee hij een haat/liefdeverhouding koestert, de avond ervoor op de clubavond nog getest. Een prima plan. In de wedstrijd kreeg hij een klein voordeel, maar zwart speelde het middenspel goed. Doordat zwart veel tijd had gebruikt om de goede zetten te vinden kwam hij in tijdnood en verorberde toen met zijn loper een vergiftigde pion. Een dubbele aanval met schaak maakte direct een einde aan de partij. 3-3


Ook zat er al heel lang een punt aan te komen van Henk, met zwart  aan bord 4, die goed op dreef is dit seizoen. Een passieve witte opzet werd snel geneutraliseerd, zwart had al na 10 zetten gelijk spel. Daarna ging een witte pion verloren en begon de technische fase.Juist hierin begon wit sterk te spelen en zette Henk voor allerlei problemen, waar hij veel op moest rekenen. Maar daar houdt hij van, rekenen en de beste zetten vinden. En dat lukte ook. Een afgedwaalde loper op  de damevleugel werd ingesloten en geïncasseerd,  3-4


Nu was alleen Cor nog bezig met wit aan 5.

Ik leerde Cor kennen begin jaren 80, en dat was een soort van openbaring. Dat je kennelijk een Elo 1900/2000 schaker kon worden zonder je ook maar iets van openingstheorie of stellingsgezondheid aan te trekken was mij tot dan toe vreemd. Welk stappenplan had hij in hemelsnaam gevolgd? Hoe kon hij partijen winnen met dode lopers op c8 , een paard op h8/a1 of geisoleerde trippelpionnen? Want dat deed hij wel in zijn parallelle schaakuniversum. Wat ik wel begreep was dat hij een jaloersmakende vechtlust had en ongebreideld optimisme. En nog steeds!

Het zal u niet verbazen dat de stelling die hij in het vroege middenspel op het bord had mij tot grote zorgen baarde: koning gerokeerd, meerderheid damevleugel, torens op open lijnen, gezonde pionnenformatie. Een normale stelling!

Wat was hier aan de hand? Mijn oculaire bezichtiging van Cor leidde tot niets: geen hoofdwonden of kneuzingen, normale ademhaling, vertrouwde zithouding. Zou het de schildklier zijn? Plotselinge verliefdheid op het barmeisje? Ik tastte in het duister. Dan maar even roken met Niels.

Toen ik terugkwam, was zijn voordeel weg en stond hij in een toreneindspel een pion achter. waarschijnlijk houdbaar volgens de kenners in mijn team. Cor vocht nog lang maar moest uiteindelijk toch zwichten.De normaliteit in de stelling had hem de das omgedaan..

 



Dat was dus 4-4, en daarmee hebben we geen enkele wedstrijd verloren dit seizoen en gaan we weer “naar huis” in de derde klasse.



Erik Brandenburg haalde aan hoge borden 7 uit 8!

Invaller Henk Ochtman heeft  5.5 uit 6

Niels van Diejen   5 uit 7  (zijn eerste seizoen als vaste kracht!)

Hoge TPR's ook voor Marcel, Henri en supersub Daan.


Voor volledige statistiek, ter vermaak:


https://knsb.netstand.nl/teams/view/4682 Oh ja, de zet van Erik: De6-c4! met stukwinst.




Back to Top