Vroeger was niet alles beter.

Het grootste verschil op schaakgebied dat ik, als inmiddels oudere man, ervaar vergeleken met vroeger is het ontstaan en de opmars van het internet. Ik vind dat het er in het algemeen voor de schaker op vooruit is gegaan.

Logerend bij Henri Krop te Leiden tijdens het Nooteboomtoernooi ergens begin jaren ‘80 had ik zeker 5-6 schaakboeken bij me om voor te bereiden: dat nam al gauw de helft van je weekendtas in beslag en die werd dan ook best zwaar. Fritz en Stockfish, om er maar een paar te noemen, hebben die ballast aanzienlijk verlicht. In mijn late jeugd was je, naast de club, aangewezen op schaakcafés om te kunnen spelen. Mijn favoriet in die categorie was de drie Ballons op het Tiendplein. Daar ging ik dan op de bonnefooi naar toe in de hoop een schaker tegen te komen, wat gelukkig vaak het geval was. Tegenwoordig is er altijd wel iemand online die wil spelen, welk tijdstip je inlogt maakt niets meer uit. Lee Jae-Beom uit Seoul, vandaag ingepland als kaartverkoper op een stil metrostation? Jean Glasnow uit New Orleans, die net haar kleinkind op bed heeft gelegd? Of Oscar Olázabal uit Medellin, taxichauffeur bij het vliegveld, wachtend op de komende vlucht? Je kan echt iedereen tegenkomen, en soms maak ik ook praatjes met ze, en dan voelt de afstand niet verder dan OTB. Ook als je na de wedstrijd in het restaurant de partijen wilt bekijken en de ronde tafel, rijkelijk gevuld met lekkernijen, geen plek heeft voor een een schaakspel bood afgelopen zaterdag de App van Robert uitkomst! Bij de toetjes werd natuurlijk wél het echte bord erbij gehaald, want dan kan je lekker ingrijpen wanneer iemand weer een slechte zet heeft gedaan. Wat dachten jullie van het "live" kunnen volgen van supertoernooien met topgrootmeesters als commentatoren? Toen ik in 1972 Fischer - Spassky volgde was het op een bruine gigaradio met katoenen rooster en oh wee als je per ongeluk de antenne aanraakte.. Maar de nieuwe mogelijkheden met internet bieden ons ook een eenvoudiger escapisme. Waar je vroeger de tijd doodde op een saaie bondsvergadering door met je schaakmaat "c4" hij "g6 , ik "Pc3"

blindschaakte, - nog steeds een uitgelezen methode om het visuele geheugen te trainen - is het nu een stuk makkelijker geworden! Neem nou die ellenlange kerstzittingen; Tante Bep heeft al drie keer gemeld dat het kerstmenu haar zure oprispingen geeft, en je nicht Josefine wil nóg een potje triomino spelen. Kortom, je wilt even vluchten. Een magnetisch schaakspel op een wc is best onhandig, maar niets hindert je om twee potjes 1 minuut/ 2 seconden increment op chess.com met je iPhone te spelen. Wel erna even geluid maken met die wc-rol, doorspoelen en je handen wassen.

Wat langere pauze nodig? Zorg dat je je iPad bij je hebt. Je klapt die dan open in een stoel ergens in de hoek en je gaat lekker live schaken zitten kijken. Tante Beppie zal vast opmerken dat het “heel ongezellig is om met de kerst op je iPad te zitten” , maar jouw antwoord “Ik moet de zorgverzekeringen nog vergelijken en na de kerst heb ik daar geen tijd voor, dus ja Bep, ik móet dit nu effe doen” is dan afdoende. Dus tel je zegeningen in dit nieuwe schaaktijdperk. Het is mooi, het is goed. Ik wens allen in deze hartelijke club hele fijne feestdagen en een welbezocht snelschaaktoernooi. p.s. de genoemde namen zijn ontsproten aan het brein schrijver dezes dus het zou wel héél toevallig zijn...

.






 


Back to Top