Nederlaag in eerste ronde KNSB

Gisteren was de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen, uit tegen het op papier sterkste team van onze groep, Charlois 2, dat ook nog eens op volle sterkte was.We begonnen weinig hoopvol aan deze opgave. Aan bord 5 had Karel met wit zich verslikt in de opening, waarna in het dameloze middenspel zijn lichte stukken ongecoördineerd stonden. Dit werd door zwart vakkundig uitgebuit, 1-0
Ook uw verslaggever was niet op dreef. Na 16 zetten theorie ruilde ik en sterk wit paard af met als resultaat dat de toen ontstane pionnenformatie veel gunstiger voor wit bleek. Toen ik daarna verzuimde een pion te offeren voor verdedigingskansen ( wel gezien, niet uitgevoerd) werd ik langzaam weggeschoven. Staaltje verkeerde beslissingen. 2-0
Ondertussen was wel Robert een aan een heuse, veelbelovende koningsaanval begonnen met wit op 3 en had Marcel op 6 met zwart een kwaliteit gewonnen.
Henri aan 1 heeft naar eigen zeggen ergens de winst gemist in een gecompliceerde stelling en verloor helaas, 3-0
Niels aan 2 stond gedrongen maar verdedigde zich kranig en toen hij een kans kreeg pakte hij die met beide handen, en stond pardoes een toren voor. Daartegenover had wit 3 al wat gevorderde centrale pionnen wat best veel compensatie was vanwege het gebrek aan open lijnen voor de torens.
Erik stond ook hij gedrongen met zwart, verdedigde zich nauwkeurig maar moest in een eindspel T+ licht stuk.wel tegen een vrije h-pion opboksen. Omdat die niet zonder problemen naar de overkant zou komen, werd tot remise besloten, 3,5 - 0,5
Henk aan 8 had met wit een voor beiden moeilijk middenspel waarin hij een kwaliteit moest geven om overeind te blijven, maar had wel een vrijpion in een paard tegen toren eindspel, Razend lastig voor beiden.
Inmiddels had Marcel zijn kwaliteit verzilverd - 3,5 - 1,5 - en was er nog hoop op 4-4 want Robert, Niels en Henk waren nog bezig.
De aanval van Robert sloeg niet door, - ik heb wel opgevangen dat het ergens +5 moet hebben gestaan- en hij verloor het dubbele torens + paard eindspel wat helaas slecht voor hem stond. 4,5 - 1,5
Niels verloor jammerlijk nadat hij materiaal moest teruggeven om niet een van de centrumpionnen te laten promoveren,. Daarna promoveerden beide spelers tot dame ( wit was dat al overigens) maar Niels was niet aan zet en liep mat, 5,5-1,5.
Tot slot kon Henk heel mooi winnen door zijn koning achter een vijandelijke pion te verschuilen en zo verticale schaakjes te verhinderen en twee vrijpionnen te creëren die sneller bleken dan zwarts.5,5 - 2,5 werd daarmee de eindstand.

Geen beste start dus, maar er werd wel door vele hard gevochten voor resultaat. Robert was klaar toen de voorheen volle zaal al haast leeg was, ook Niels en Henk waren lang bezig.
De restaurant-tijgers onder ons gingen weer analyseren, ik werd -terecht- vanwege mijn passieve spel door de mangel gehaald en we hebben genoten van de volle punten van Marcel en Henk onder het genot van eten en bier.
Wegspoelen en aan de bak in de volgende ronde tegen Erasmus!

Rob-Hopman - Been

Back to Top