Erik van den Doel Wint Open Kampioenschap Overschie 2019

Op de zaterdag voorafgaand aan het Open Schaakkampioenschap Overschie 2019 hadden wij op onze prachtige speellocatie, de Grote Kerk Overschie gelegen aan de Schie in het oudste gedeelte van het dorp, als organisatie al warm kunnen draaien met het RSB Grand Prix Overschie 2019 met maar liefst 72 talentvolle jeugdspelers. Doordat het die dag af en toe regende konden wij helaas wat minder gebruik maken van de fraaie tuin om de kerk heen. Op de dag van het Open Kampioenschap was het perfect weer, zodat er flink wat tafels en stoelen buiten konden zetten om daar aangenaam te kunnen vertoeven.Mede dankzij de goede reclame voor ons toernooi en de gulle bijdrage van een drietal sponsoren, te weten hoofdsponsor Van Kleeff Vastgoed, een anonieme schaakenthousiasteling en tevens vriend van SGO en een bescheiden bijdrage van mijn eigen bedrijf, was de prijzenpot in totaal € 980,00. Hiermee werd bewerkstelligd dat we het grootste toernooi sedert lange tijd konden gaan houden. Met maar liefst 77 deelnemers was het toernooi in alle groepen sterk bezet. Leuk om te zien dat er ook veel spelers van onze club meededen. Met een speeltempo van 15 minuten per partij en 9 ronden Zwitsers in een grote groep zou het een mooi schaakfeest worden. De kanshebbers in de A groep waren op voorhand GM Erik van den Doel (2605), GM Petar Arnoudov (2478), IM Jasel Lopez (2411) en FM Julian van Overdam (2392), met daarachter een groot peloton aan erg sterke spelers waaronder o.a. FM Johan Quist (die wat minder vaak speelt de laatste jaren), Robin Lecomte, Simon Provoost en ons bijna halve eerste team met Maurits de Jong, Karel Looijmans en Rob Hopman.

In de eerste drie ronden liep het voor de ratingfavorieten volgens schema. In de vierde ronde was de clash tussen de GM’s en die eindigde in een remise. Jasel en Julian pakten wel de volle buit mee. In ronde 5 wonnen Erik en Petar respectievelijk van Cesar Bekx en Symon Algera en speelden de beide koplopers Julian en Jasel remise. In wellicht de luwte van de grote namen had Robin al zijn partijen weten te winnen en kwam daardoor licht verrassend met 5 uit 5 aan de leiding!

In ronde 6 won Erik van Robin en Jasel van Frank van Zutphen (die ook weer een prima toernooi speelde) en kwamen Petar en Julian niet verder dan een remise tegen elkaar. Tussenstand: Erik 5,5 en een grote achtervolgende groep met 5 punten. Erik won in de ronden daarna van zijn directe concurrenten Jasel en Julian, terwijl Petar nog een halfje kwijtraakte aan Julian. Derhalve stond Erik met nog één ronde te gaan een vol punt voor op Petar en Jasel en 1,5 op Julian.

In de laatste ronde wonnen ze alle vier hun partij. Vooral de pot tussen Johan en Erik was een spektakelstuk. Ademloos werd de partij gevolgd door de toeschouwers. Erik had (ongetwijfeld bewust) zijn paard op h2 laten insluiten, zodat de witte monarch in het centrum bleef staan. Daarna volgden er nog een paar miraculeuze offers van Erik en Johan trachtte de boel nog te keepen, maar bezweek langzaam onder de grote druk.

In groep B was de strijd wellicht nog spannender. Het leek er eerst op dat Oleksandr Ruzaykyn, die met 4 uit 4 startte, onbedreigd zou gaan winnen, maar hierna haalde hij nog slechts één punt. In de laatste ronde speelde hij tegen Bahman Radfar, die een directe concurrent was en Bahman won. Hierdoor eindigde zowel Marcel Tillemans, Andre Boon en Bahman Radfar op de gedeelde eerste plaats met 6 uit 9. Drie spelers werden gedeeld vierde met 5,5 uit 9 en dat waren Murdoch MacLean, Cato de Zoeten en David Berendsen.In groep C viel eindelijk een speler van Overschie in de prijzen. Mario Dirks speelde een goed toernooi en met een slot van 2,5 uit 3 kwam hij tot een mooie 5 uit 9. Dit was goed voor een gedeelde tweede (t/m vierde) plaats. De plaats deelde hij met de winnaar van ons RSB Grand Prix toernooi van vorige week, Thijs van Dam en de nog erg jonge Rus Zakirov Ruslan. Boven dit geweld stak echter één speler uit en dat was Cedric Kerkmeester, de zoon van voormalig lid Heico Kerkmeester. Met 5,5 uit 9 een score van plus 2. In dit deelnemersveld met een rating van 1463 is dat gerust een wereldprestatie te noemen. De volledige eindstand is hieronder toegevoegd.Een eervolle vermelding is overigens de gedeelde vijfde plaats voor onze eigen (en ook van Erasmus) Henk Ochtman met 6,5 punten, die daarmee de beste SGO-er werd.

Een frappant en noemenswaardig iets, zo melde wedstrijdleider Erik Brandenburg, is de partij tussen Maurits de Jong en Oleksandr Ruzaykyn. Op een gegeven moment zette Maurits Oleksandr mat, maar die verzette gewoon zijn koning. Maurits zag niet dat deze nog schaak stond en speelde verder, erg opmerkelijk. Maurits won de partij overigens kort daarna wel.

Grappig genoeg waren er twee deelnemers (ik noem geen namen) die mee zouden doen, maar zich ondanks onze toch Christelijke aanvangstijd van 11:00 uur hadden verslapen. Ze bleven de gehele dag en beloofden plechtig om volgend jaar zeker mee te doen!

De uitstekende wedstrijdleiding was in handen van Han Smit en Erik Brandenburg. Zij zijn op de meeste bovenstaande foto’s te bewonderen. Tevens wil ik iedereen bedanken die voor, tijdens en na het toernooi een handje hebben geholpen om van dit toernooi een mooi evenement te maken. Met speciale dank aan onze horeca kanjers Roshni, Monique en Hans, die door het dorstige weer en de hongerige schakers continue bezig zijn geweest om iedereen van een natje en een droogje te voorzien. Ook wil ik schaakvereniging Erasmus bedanken voor het mogen lenen van enkele borden, stukken en klokken. In onze aankomende clubmatch van 20 september 2019 zullen wij jullie daar nog voor bedanken.

Tot slot was opvallend dat er een redelijk aantal schakers meededen zonder club en/of rating. Een aantal daarvan hebben aangegeven een keertje op onze clubavond te gaan komen. Erg leuk en jullie zijn altijd welkom. Ook op onze clubavonden op vrijdag en met de KNSB spelen wij op dezelfde locatie. Wij hopen volgend jaar alle deelnemers weer terug te zien! Bedankt voor het meespelen en de leuke sfeer!

Ronald Verbeek


Back to Top