Winst uit Hoge Hoed

Op maandag 11 maart stond de volgende wedstrijd op het schema voor SGO R2, een uitwedstrijd in Barendrecht, tegen Barendrecht/IJsselmonde R1. Dit team is op rating de sterkste uit de poule en leek aardig onder hun eigen kunnen te presteren, met 5 wedstrijdpunten uit 5 wedstrijden. Dat was echter nog steeds 1 wedstrijdpunt meer dan SGO R2 had, terwijl SO Rotterdam en HZP Schiedam in onze nek hijgen om ons onder de degradatiestreep te krijgen. Onverhoopt kon onze vaste waarde Fokke ook nog eens niet spelen, waardoor onze teamcaptain en tactisch meesterbrein Hans weer voor een uitdaging stond. Zijn oplossing was er echter één die ons veel plezier zou brengen.

Sam van Dongen was op bord 6 al klaar voor dat het 10 uur (!) was. Hij gaf aan dat hij graag naar huis wilde, maar scheen per abuis te zijn vergeten dat zijn vader natuurlijk ook nog een wedstrijd aan het spelen was. Tegen Adri Helfrich kwam Sam in zijn eigen opening lekker te staan en legde de tegenstander het vuur aan de schenen. Dat betekende eerst een stuk voor 2 pionnen en een zet of 5 later de winst. Een geweldige winst van deze jeugdige schaker! 1-0

Op bord 1 speelde teamcaptain van KNSB 1 Albert Segers een geweldige partij en was hiermee als invaller zijnde de man van de avond. Zijn tegenstander had één ronde eerder nog Henk-Jan Evengroen van zijn perfecte score beroofd kon ook lang mee met de kwaliteiten van Albert. Toen ik om een uur of 10 en half 11 ging kijken bij de partij, dacht ik nog bij mijzelf dat ik geen enkele winstkans zag voor een van de beide spelers. Uiteindelijk zal dit dan ook wel het verschil in kwaliteit behelzen, want waar ik naar zo'n wedstrijd kijk en denk 'remise-achtig', kijkt Albert er naar en ziet hij een winstplan. Dat plan kwam prachtig tot uiting en Albert harkte het volle punt binnen. 2-0

Daniel speelde met zwart op bord 2 en stond lekker in de stelling, ikzelf op bord 3 had een redelijke stelling maar mijn tegenstander begon steeds sterker terug te komen, Hans had op bord 4 een onduidelijke stand die wederzijdse kansen kende, Gijs leek op bord 5 af te stevenen op verlies door twee sterke oprukkende centrumpionnen van de tegenstander. Op bord 7 had David moeite om de stelling rustig te houden, maar leek dit vol te kunnen houden, terwijl Serge op bord 8 een aanval over hem heen kreeg waar je u tegen zegt. We zaten, op z'n zachtst gezegd, nog niet helemaal lekker achter de borden ondanks de 2-0 voorsprong. Serge kon uiteindelijk de wedstrijd niet keepen en verloor en ook Daniel verloor geheel tegen de verwachting in zijn pot. Gijs hield daarentegen op wonderbaarlijke wijze de wedstrijd op remise en Hans kwam in een stelling terecht met enkel twee koningen, terwijl David ondertussen ook de vrede had getekend met zijn tegenstander. Rest ons een tussenstand van 3,5-3,5, met alleen nog mijn wedstrijd die bezig was en uiteraard zware tijdnood aan mijn kant.

Ik had nog minder dan een minuut, mijn tegenstander meer dan 5 én ik stond een pion achter. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat de stelling eigenlijk 'gewoon' verloren was. Gelukkig had ik nog wel een actief, centraal gepositioneerd paard en in het eindspel kon ik schwindelen door mijn toren te offeren voor zijn paard, met een vork als gevolg. Waar ik dacht de winst nu wel binnen te hebben, was ik even vergeten dat zwart de toren niet hoefde te slaan, wat resulteerde in een eindspel met een pion tegen een paard, beide spelers nóg een pion en een toren. Een zet of 10 lang leek het er op dat ik er niet uit zou komen en zelfs mijn stuk weer zou gaan verliezen, maar met meer geluk dan wijsheid kwam het toch nog goed, won ik zijn laatste pion en tegen 12en aan de wedstrijd. 4,5-3,5 was uiteindelijk een ietwat geflatteerd resultaat, maar wel een waardoor SGO 2 nu veilig is in de 1ste klasse blijft.

En dus roepen wij blij en met vertrouwen. Volgend seizoen wordt SGO 2 KAMPIOEN!

Niels van Diejen

Back to Top