Lana van Dongen Snelschaakkampioen Jeugd

Op vrijdag 28 december jl. organiseerden wij zoals elk jaar het snelschaakkampioenschap voor de jeugd. Het toernooi kende dit jaar een wat kleinere bezetting dan de voorgaande jaren, maar dit hoefde voor de aanwezige schakers de pret gelukkig niet te drukken.

Om half 7 begonnen we met wat opwarm spelletjes, waarin we een groep doorgeefschakers hadden, er een zestal schakers het spelletje 'pionnenstorm' speelden en nam Jaya het in haar eentje op tegen Jane en David in een impromptu mini-simultaan. Om 7 uur ging het toernooi van start met 3 groepen snelschakers, waarin de A groep zoals elk jaar zou strijden om de wisselbeker.

Groep C, bestaande uit Thierry, Aki, Merlijn en Tibor, was door de grootte als eerste klaar. Deze groep jongste schakers nam het toernooi noemenswaardig serieus en streed voor wat zij waard waren. Uiteindelijk was het Thierry die met de prijs aan de haal ging en de medaille won met een indrukwekkende score van 3 uit 3! Een mooie score, die misschien wel aanleiding geeft om bij het volgende toernooi een keer een groep hoger te gaan schaken.

In groep B namen Mijntje, Jane, David, Niek en Job het op tegen elkaar, aangevuld meester Ricardo. Deze groep van 5 was een mooie combinatie van stap 1 Plus en stap 2 schakers. Job, de meest ervaren schaker uit dit gezelschap, wist in deze groep alle concurrentie achter zit te laten en won alle wedstrijden behalve die tegen Ricardo, die uiteindelijk eindige in remise. Deze prachtige score van 4,5 uit 5 van ruim voldoende om de medaille in ontvangst te nemen. Hij had vervolgens de smaak zo goed te pakken dat hij zelfs besloot om 's avonds ook nog mee te blijven schaken bij de volwassenen en daar zijn debuut te maken! Een prachtig resultaat voor dit jonge schaak talent.

Groep A bestond uit de meest ervaren jeugdschakers Lana, Mees, Jaya, Kris en Alexander, aangevuld met onze jongste jeugdleider Timo. Het was een spannende groep, met topfavoriet Kris die zijn beker kwam verdedigen en 4 gemotiveerde jeugdschakers die aasden op de cup met de grote oren. Uiteindelijk wist Lana van Dongen de beker binnen te slepen met een score van 4 uit 5, waarin zij de beker won op onderling resultaat door van Kris te winnen. Lana is hiermee de tweede jongedame die de beker op haar naam weet te schrijven en toont hiermee maar weer aan de meiden net zo goed kunnen schaken en dit in geval zelfs betere dan de heren! Gefeliciteerd Lana.

Dan is er nog een eervolle vermelding voor Daan, die besloot om in plaats van te schaken tegen de andere kinderen, het op te nemen tegen twee leraren. Hij wist zowel Mario als mij zelf mat te zetten achter het bord en liet maar weer eens zien dat, als hij de tijd krijgt, iedereen bang moet zijn voor dit opstormende talent, mooi om te zien! Ondanks de kleinere opkomst was het toernooi, door de actieve deelname van de aanwezige jeugdleden, een groot succes en zeker weer voor herhaling vatbaar.

Niels van Diejen

Back to Top