Winst SGO K2 op LSG K7

Op papier is LSG K7 een tegenstander waar we goede kansen tegen konden hebben. Zoals gewoonlijk was het team ruim vooraf aanwezig, wat mij als beginnend teamleider weer gerust stelde. Snel viel ons op dat we niet de enige zouden zijn die zouden spelen. Het leek wel of heel Leiden aan het schaken ging. Als topteam mochten wij in een apart zaaltje. Vooraf nog vereerd maar later zou anders blijken …

Voordat ik goed en wel uit de opening was zag ik Mario op bord 3 al met een grote glimlach achter zijn bord zitten. Mario lijkt momenteel onstopbaar en ook hier al weer een pittige aanval op een tegenstander waar ik in een rapid twee jaar geleden nog flink van verloren had.

Zowel ik als Hans hadden het op bord 1 en 2 helemaal niet zo makkelijk. We hadden toch zo’n 300 ratingpunten meer maar op het schaakbord zegt dat natuurlijk helemaal niks. Dick op bord 4 had een partij die ik niet doorgrond kreeg. Hij stond een pion achter maar had zeker compensatie. Jesse op bord 5 kwam goed uit de opening met een mooie pluspion. Michelle stond stevig en zeker niet minder. Toen ik keek stond Martin een kwaliteit achter. Hij overzag een schaakje waar hij een kwaliteit voor moest geven vanwege dreiging van tweede schaakje met paard waar hij veel materiaal zou verliezen. Ruud stond naar mijn idee iets minder met een pion achter.

Zelf had ik het op bord 1 lastig. Mijn tegenstander bleef goede zetten doen en na zet 21 (Fritz) stond hij gewoon een plus remise. Gelukkig wilde hij breken met f6 waar ik met een dubbele aanval (Dc2) beter kwam te staan. Echter lof voor mijn tegenstander want hij stond tot die tijd lekker en ik had tot zet 21 liever zwart dan mijn eigen kleur wit. De tegenstander van Hans was binnen gedrongen in de stelling van Hans en deed dat ook vol overgave. Probleem was echter dat Hans na een zorgvuldige analyse de juiste zetten deed om de dame in te sluiten van zijn tegenstander. Op bord 3 had Mario zijn punt al te pakken. Mooie aanval en 0-1!

Dick kwam niet veel later op een mooie remise (½-1½). Jesse kwam langzaamaan op drie pionnen voor en ik telde het punt al bijna. Michelle haar stelling zag er nog steeds remiseachtig uit. Martin verloor helaas, soms is het schaken pijnlijk. Tot het trucje met schaak was er eigenlijk niks aan de hand (1½-1½). Ruud had ondertussen vanuit een pion achter een monsterlijke aanval op de koningsstelling van de tegenstander los gelaten en won. Mooi punt (1½-2½) Ook Hans zijn tegenstander zag er ondertussen geen lol meer in en gaf op 1½-3½. Michelle vroeg of ze remise kon aanbieden (wat mij wel een goed plan leek gezien de totaalstand) en niet veel later werd dit overeengekomen (2-4).

Jesse had door een mooie dubbele aanval van zijn tegenstander (mat of toren) een toren verloren en dan ziet een stelling er toch wat anders uit. Ik stond ondertussen echt beter maar ik liet in mijn partij zien dat ik mijn boekjes over het toreneindspel nog eens moet doorlezen. Alleen Jesse en ik waren nog bezig (de van Dongens hebben soms hun tijd nodig) en tot onze verbazing werd ons gevraagd om in een andere zaal verder te schaken zodat andere spelers konden analyseren in de betreffende zaal. Nog nooit meegemaakt. Ik zie het in de WK match tusssen Magnus Carlsen en Fabiano Caruana nog niet gebeuren.

Nu zitten we als team nog niet helemaal op dit niveau maar zo wordt het ons wel een beetje erg duidelijk gemaakt. Beetje bijzonder maar gaf even wat ruimte voor een wandel. Jesse stond ondertussen verloren maar als een duiveltje uit het doosje offerde hij nog een toren (de eerste gaf hij eigenlijk meer gewoon weg) en had hierdoor eeuwig schaak. Complimenten voor zijn sportieve tegenstander die er zelf ook wel de lol van inzag. 2½-4½ Zelf bracht ik enkele minuten later de eindstand op 2½-5½

Mooie overwinning. Volgende ronde tegen Leiderdorp 2. Dit wordt naar mijn idee een pittige pot!

Gijs van Dongen

Back to Top