Derde Overwinning Derde

Op maandag 30 januari jl. moesten we het met Overschie 3 opnemen tegen hekkensluiter HZP Schiedam 2. Met twee punten voorsprong in de pocket, omdat Sam en Gijs van Dongen al hun vooruit gespeelde partij hadden gewonnen, vertrokken we met goede moed richting Schiedam. Waarom de heren van Dongen niet aanwezig konden zijn? Ze hadden een date met ene Magnus. Het is maar welke prioriteiten je stelt natuurlijk. Met het derde naar seniorenflat De Pionier in Schiedam om een partijtje te spelen tegen Het Zwarte Paard of samen met de familie en de Ruijtenbergjes naar het Sophia Kinderziekenhuis om een simultaanpartij te spelen tegen wereldkampioen Magnus Carlsen? De keuze lijkt me niet moeilijk. Op stap met het altijd gezellige Overschie 3 natuurlijk. Helaas denken sommige spelers daar anders over blijkt maar weer.

Met dus maar 6 spelers kropen we achter onze borden om de 0 - 2 voorsprong uit te bouwen naar een overwinning. De eerste stap in die richting volgde echter wel heel snel. Hans Doornheim op bord 2 hoefde enkel de klok in te drukken en anderhalf uur te wachten om het derde punt binnen te slepen. Zijn tegenstander had namelijk zojuist een toernooitje bij Tata Steel achter de rug en liet daarom verstek gaan. Het vierde punt liet ook niet heel lang op zich wachten. Fokke Lindeboom op bord 6 wilde klaarblijkelijk vroeg thuis zijn, want de man in vorm maakte relatief snel gehakt van zijn tegenstander en spoedde zich richting zijn comfortabele sofa thuis.

Het vijfde punt kwam van mijzelf. In het Engels probeerde mijn tegenstander zich volledig in te graven en alles vast te zetten, maar hij vergiste zich volgens mij in de goede positionering van mijn stukken of wellicht beter gezegd, het grote gebrek aan mobiliteit van zijn eigen stukken. Vanaf het begin zag ik de plannen van mijn tegenstander ruim van tevoren aankomen en dus positioneerde ik in alle rust mijn stukken voor een goed getimede precisieaanval. Op het moment dat hij zijn loopgravenstelling voltooide sloeg ik dan ook alles vernietigend toe. Hierna probeerde mijn tegenstander nog wel de schade te beperken, maar er was geen houden meer aan.

Op de resterende borden zag het er op dat moment niet al te best voor ons uit. Hoewel Jan de Liefde op bord 5 er positioneel overheerlijk voor stond, waren zowel Niels van Diejen op bord 4 en Wil de Gids op bord 8 in de problemen geraakt. Niels was slechts uit de opening gekomen door een mindere zet in een relatief onbekende opening en Wil was op de rechter vleugel in de fout gegaan. Wil zou echter Wil niet zijn als hij toch niet als Houdini voor en verrassing zou zorgen. Met bluf en overtuiging ging hij zijn tegenstander te lijf en gaf hem daarmee de indruk dat remise een prachtig resultaat was. Een afgedwongen mazzeltje voor onze Wil. Vrijwel op datzelfde moment maakte Jan een einde aan zijn partij. Vanwege zijn overweldigende positionele voordeel was het al enige tijd slechts een kwestie van geduld en dat had Jan deze avond. Op het moment dat de langverwachte genadeklap zich aandiende maakte Jan dan ook a tempo de partij af. Met een schaakje en als gevolg verplichte ruil van de dames en een onhoudbare pion op de zevende rij, moest zijn tegenstander wel capituleren.

Bij Niels zag het er intussen erg slecht uit. Met een dame tegen een toren en een licht stuk achterstand en een open stelling, werd hij gedwongen om het bord over te steken met zijn koning en dat loopt vaak niet goed af. Ook deze keer dus niet. Met deze 1,5 - 6,5 klinkende overwinning pakten we wel onze derde overwinning en positioneerden we ons tijdelijk op de derde plaats op de ranglijst. Lang zullen we daar overigens niet staan, want later deze week worden de andere partijen in deze vijfde ronde nog gespeeld. Desalniettemin zijn we door deze overwinning vrijwel zeker van handhaving en mogen we dus volgend seizoen nog een rondje meedraaien in de tweede klasse RSB.

Serge Erdtsieck

Back to Top