80-jarig Jubileum SGO

In de bestuursvergaderingen hadden wij al ruim van te voren een datum geprikt voor het evenement en na rijp beraad hadden wij naar ons idee ook een erg leuke invulling aan deze feestdag gegeven. Om de taken goed te verdelen zouden Hans en Erik het evenement gaan organiseren. De ruwe schets was een wandel c.q. puzzeltocht, een schaaktoernooi en een spelletjesavond met voldoende eten en drinken voor de inwendige schaakmens. Omdat vooral met het eerste deel de ervaring deels ontbrak gingen Lonneke, Monique en Hans alvast een mooie route bedenken. Al gauw kwam het idee dat het leuk zou zijn om langs alle locaties te gaan waar SGO ooit gespeeld had. Voor extra informatie werden de ereleden Peter van Steenis (lid sinds 1947) en Rinus Degeling (lid sinds 1956) gebeld. De beide mannen bleken bijna alle locaties nog te weten. Omdat het archief bij Hans thuis staat werd dat tijdelijke richting ons huis verplaatst om alle oude clubbladen door te spitten om de juiste data en exacte locaties erbij te zoeken. De volgende stap was het maken van de foto’s van de panden en het erbij verzinnen van de vragen. Ook had Erik een aantal schaaktechnische vragen bedacht en zo kon het geheel worden samengebundeld tot een mooie routebeschrijving met veel foto’s en vragen (komt ook op de website te staan). Inmiddels was er ook al contact geweest met Raymond van Verhage (op de Burg. Baumannlaan) en met hem werd afgesproken dat halverwege de route bij hem een rustpunt werd ingericht en dat de wandelaars tegen inlevering van een schaakstuk (die ze natuurlijk van ons zouden meekrijgen) van een consumptie kunnen genieten. Tevens werd er bij Verhage een schaakbord neergezet om een tweetal schaakvragen te kunnen beantwoorden.

Voor het eetgedeelte was er vooraf veel overleg tussen Roshni, Pieter, Lonneke en Monique. Er waren goede afspraken gemaakt wie wat zou klaarmaken en wat er op de dag zelf nog bereid zou kunnen worden. Omdat het budget voor deze dag niet oneindig was, moest er erg creatief worden nagedacht. Monique bleek een bijzonder talent te bezitten en ging bij een aantal winkels langs om na te gaan of men wellicht e.e.a. wilde sponsoren. Natuurdrogisterij Paalman kwam met een lading cadeaus aan en had nog een partij ballonnen liggen van hun feestelijke opening. Richard de Zoete van supermarkt de Plus sponsorde de broodjes en de kaas en worst en had er nog het e.e.a. extra bijgedaan. Slijterij Dirk III had nog een aantal potjes staan en die werden in de voorbereiding verder versierd en als aandenken van de feestdag aan alle bezoekers meegeven. De Warme Bakker gaf een grote hoeveelheid en fruit en groente cadeau. Ook Snoepgenoten zorgde voor een aantal zakken met snoepgoed. En het Vispaleis Overschie wilde tegen een zeer gereduceerd tarief een flinke hoeveelheid kibbeling afleveren in het Prachthuis. Ook Raymond van Verhage kwam nog langs met een grote lading overheerlijke patatjes (alle winkels die ons gesponsord hebben gevestigd op de Burg. Baumannlaan). Bij deze wil ik namens SGO de sponsors hartelijk bedanken voor de gulle bijdragen aan ons jubileum!

Anita (moeder van Arwien, Arish en Raniya) bood spontaan aan om ook een gerecht klaar te maken en haar voorstel werd natuurlijk in dank aanvaard. Ana, de vrouw van mijn vader, zou een 60 empanadas maken. En Mario zou 60 gevulde eitjes gaan maken. In de voorbereiding hadden wij ook besloten om een fotocollage te gaan maken en die de gehele dag op de tv in het Prachthuis te vertonen. In de laatste week waren Pim, Hans en Monique nog foto’s aan het verzamelen en werden de oude clubbladen gebruikt en ook de oude website deed nog zijn dienst in deze.

De week voor aanvang van het feest begonnen de woningen van Hans en ons behoorlijk op een pakhuis te lijken. Beide huiskamers stonden vol met dozen. Ook stonden de cadeaus voor het horecateam klaar en de andere vrijwilligers en organisatoren klaar. Op de dag zelf was Hans al vroeg in de weer om een prachtige SGO 80 jaar taart op te gaan halen bij zijn nichtje in Spijkenisse. Terug in het Prachthuis kwamen al gauw Erik, John, Ricardo, Mario en Niels een handje helpen om het Prachthuis te versieren. Ook Lonneke en wij waren vrij snel paraat, zodat het Prachthuis werd omgetoverd tot feestlocatie. Al gauw begon het Prachthuis vol te lopen. Rond 11.15 uur hield ik (i.t.t. normaal) een uitgebreide toespraak waarin ik een deel van onze schaakhistorie had meegenomen. Deels geïnspireerd op het stuk schaakgeschiedenis zoals Rinus op de website had laten zetten en ook gebaseerd op het eerst uitgekomen clubblad van juni 1937, waarin de eerste voorzitter van SGO, zijnde Dhr. P.J. Barten, een werkelijk prachtig artikel had geschreven over de oprichting van SGO.

Het horecateam had inmiddels de broodjes klaargemaakt en voor de koffie e.d. gezorgd, zodat iedereen met een goede bodem op pad kon gaan. De keuken stond volgepakt met ladingen eten. Hans had een 5 tal teams (totaal 29 wandelaars waaronder Jaap van den Herik en oud-lid en topdammer Ron Heusdens met zijn vrouw) op een zeer leuke wijze samengesteld en konden om de circa 3 minuten op pad worden gestuurd. Vooraf waren de weersvoorspellingen erg slecht, zodat ik mij nog genoodzaakt had gevoeld om in het schaaknieuws alle wandelaars had verzocht om toch maar een paraplu mee te nemen. Deze had overigens alleen kunnen fungeren als wandelstok of parasol want het werd de meest mooie dag van 2016 tot nu toe. Rond de 25 graden en in het Prachthuis liep de gevoelstemperatuur soms op tot 40 graden. Wel goed om van het eventueel aanwezige luie zweet af te komen.

Nadat alle teams op pad waren gegaan konden Hans, Erik en ik rustig de boel gaan opzetten voor het schaaktoernooi dat om 15.00 uur zou gaan beginnen en de laatste ballonnen gaan ophangen e.d. Het horecateam was inmiddels op volle oorlogssterkte en waren druk de maaltijden aan het voorbereiden. Pieter was buiten in de weer om een mooie kookopstelling te plaatsen met een professioneel ogende apparatuur. Inmiddels ontvingen wij een aantal foto’s van het 1e (en later winnende team) van Martin, Mario, Pim, Jurriaan en Ricardo die vrolijk onderweg waren. Peter van Steenis was ook aangeschoven en ging rustig aan de grote tafel genieten van een bakje koffie en een overheerlijk broodje.

Omdat wij nog het e.e.a. thuis vergeten waren ging ik even op de fiets een rondje Overschie doen en kwam een aantal teams tegen. Iedereen vond de tocht erg leuk en waren ook erg blij met het ingebouwde rustpunt bij Verhage. Ook nog even ijsjes ingeslagen. In de routebeschrijving hadden wij het telefoonnummer van Hans opgenomen in geval van vragen en/of nood. Aad bleek zijn team te zijn kwijtgeraakt (oorzaak mij onbekend) en zat bij Verhage geparkeerd in gezelschap van een ander team. Omdat het lopen niet meer ging heb ik hem daar opgepikt met de auto en zodoende was Aad als eerste weer terug. Langzamerhand kwamen de teams een voor een binnendruppelen en werd het steeds gezelliger. De “ouwertjes” zaten lekker bij elkaar en dat was erg goed om te zien. Zo’n ruime 500 jaar schaakgeschiedenis aan 1 tafel. Alleen het team van Niels, Jasper, Henk, Arnout, Seppe en Pieter kwam maar niet binnen. Wel kwamen via de app berichten van een lege accu en een lekke band van Jasper binnen. Uiteindelijk bleken de mannen gewoon ergens een terrasje te hebben gepakt. Groot gelijk, maar daardoor begonnen wij wel wat te laat aan de taart (en het toernooi). De beide ereleden Peter en Rinus, geholpen door Jaap van den Herik, hadden de eer om de taart aan te mogen snijden en bleken daar zo bekwaam in te zijn dat ze iedereen van een stuk taart konden voorzien. Het wachten was tevens nog op een aantal schakers die zich nog voor het toernooi hadden opgegeven. Wijnand maar gebeld en die bleek een familie-uitje te hebben en was ons feest vergeten (wordt ook een dagje ouder). Ook was mijn grote vriend Rob Hopman in geen velden of wegen te bekennen. Later bleek dat hij zich per mail bij mij had afgemeld omdat hij ergens vast was komen te staan(vermoedelijk vanwege de hevige regenval elders in den lande). Erg jammer, want Rob is een erg leuke gast om erbij te hebben. Wel was oud-lid Johan Quist binnen gewandeld samen met zijn dochter. Ook Leo Meerman en zijn vriendin Marga, Jeroen en lid van verdienste Frits van den Berg en Daan hadden zich ondertussen gemeld.

Uiteindelijk konden wij pas rond 15.45 uur aan het toernooi beginnen met 22 senioren en 11 jeugdspelers. Toernooidirecteur Erik had zijn zaakjes goed voor elkaar en regelde gestroomlijnd de indelingen bij de senioren en de jeugd. Omdat Johan nog andere verplichtingen had, maar nog wel even een 2 uit 2 scoorde, nam Han zijn plaats in. Vanwege de late aanvangstijd werden er slechts 3 rondes van 10 min. p.p.p.p. gespeeld, maar gezien de temperatuur ter plaatse leek niemand dat echt erg te vinden. Was ook immers voor de lol en de gezelligheid. Bij de senioren won Henk het toernooi. Bij de 2 jeugdgroepen won Oumaima groep 1 en Raniya groep 2.

Tijdens het schaken zou er voor de niet schakers nog de film The Dark Horse worden vertoond, maar helaas en ondanks verwoede pogingen van Pim, wilde de film niet lukken. Daarna was het een eetfeest. Op een drietal tafels in het Prachtlokaal stonden vele overheerlijke gerechten die ruim voldoende waren om de circa 70 aanwezigen te voorzien van een superlekkere maaltijd. Marga (vriendin) van Leo had zich over Jasper ontfermd, zodat ook hij voldoende aan zijn trekken kwam. Na afloop bleek er nog wel het e.e.a. over te zijn, maar zorgde het horecateam ervoor dat al het eten werd meegeven, zodat er geen verspilling van voedsel was. De reacties op het eten waren zeer positief en iedereen had genoten van de maaltijd. Leuk om te zien (zoals Ricardo mij vertelde) dat jong en oud gezellig door elkaar heen zaten. Na de maaltijd en het uitbuiken was het de tijd voor de prijsuitreiking. Geen moment te vroeg, want Diya had daar bij mij al een keertje of wat op aangedrongen. Maar ze moest nog een klein beetje geduld hebben, want eerst kregen nog alle vrijwilligers een leuke attentie. Vervolgens kregen alle deelnemers aan het toernooi een prijsje. En ook voor de kinderen die niet mee hadden gedaan was er nog een aardigheidje. Daarna gingen de meeste kinderen en een flink aantal senioren huiswaarts en werd er eerst even een rondje opgeruimd om het Prachthuis weer een beetje op te kalefateren. Een aantal gingen in groepjes Risken, de Kolonisten van Catan en Stratego spelen. Terwijl een steeds groter wordende groep een stoeltje buiten had gezet en lekker gingen genieten van een koel briesje.

Rond 23.00 uur ging opeens het alarm tekeer en wat wij ook probeerden, niets lukte. Gelukkig wonen Erna en Frank (vrijwilligers van het Prachthuis) in de buurt en konden snel ter plaatse zijn om het probleem te tackelen. Ondertussen was de laatste groep van een man of 10 al bezig om de boel schoon te maken en rond 00.30 uur was alles weer spik en span. Bij deze wil ik iedereen bedanken voor hun aanwezigheid, gezelligheid en enorme hulp ! Het was erg superleuke dag en een derhalve erg geslaagd feestje.

Ronald Verbeek

Back to Top