Beeldenstorm op de borden!

Ons tweede team speelde op 1 april een uitwedstrijd voor de KNSB tegen RSR Ivoren Toren uit Rotterdam Noord.

1 April, denkt u, dat is een al een paar eeuwen geleden (en ja beste lezer, april moet hier wel met een hoofdletter, want het staat aan het begin van een zin en het cijfer telt niet mee als eerste karakter). Maar 1 april en nu pas een verslag, hoe zit dat? First and formemost zoals de Britten zo mooi zeggen wegens ernstige nalatigheid van uw tekstschrijver. Het goede nieuws is wel dat er op de achtergrond gewerkt is aan een nieuwe manier van verslagleggen, waarmee u als lezer voortaan de volledige partijen kunt bekijken. Met dank aan Mario. Standaard staat het bord met wit vooraan, maar u kunt het bord draaien in het perspectief van de SGO-er door rechtsonder in het venster op de drie streepjes te klikken ("hamburgermenu") en te kiezen voor "bord draaien".

Terug naar 1 april. RSR staat voor: Regina Sacratissimi Rosarii, wat Latijn is voor koningin van de heiligste rozenkrans. Ivoren Toren is een verwijzing naar het "Rijke Roomsche Leven". Een Rooms-Katholieke vereniging dus, tijd voor een beeldenstorm in Rotterdam Noord voor een mooie match in de kelderklasse van de competitie (beide verenigingen zijn niet bepaald lijstaanvoerders).

Het is altijd lekker om een uitwedstrijd dichtbij huis te spelen, dus de meesten van ons kwamen lekker op het fietsje. Wel zo gezond en een gestimuleerde bloedsomloop kan zomaar een positief effect op het schaakvermogen hebben. Hoe hebben we het er dan vanaf gebracht?

Bord 1 Kris vs Bent
Kris heeft er even over gedaan om zijn partij te delen en dat was niet omdat hij er nog zo lang van aan het nagenieten was.



Kris opende modern met Pf3 en had in zet 5 al een kleine onnauwkeurigheid, de computer vindt c5 niet de beste optie. Al bij zet 7 creëert Kris helaas de randvoorwaarden voor zijn tenondergang met Pa5? Vermoedelijk wil Kris hier druk zetten op b5.

Maar zwart gaat hier een stuk en een pion winnen! Met een verraderlijk schaakje: 12. ..., Da5+ is de partij al gespeeld. Zwart heeft naast dit materiaal ook nog een sterk centrum en prima ontwikkeling. Het was moedig van Kris dat hij nog even doorspeelde, maar zwart maakte weinig fouten en converteerde de partij netjes.

Balen, maar van verliezen leer je en Kris werkt ook goed aan zijn schaakskills, o.a. met de Stappenmethode opgaven. Het gaat dus niet lang duren voordat onze topper van het tweede team weer een klinkende overwinning gaat neerzetten.

Bord 2 Leo vs Menno
Menno speelde een aparte partij tegen Leo: 96% nauwkeurigheid! Dat ligt natuurlijk aan de stelling die "vraagt" om de juiste zetten te doen, maar in een partij van 43 zetten niet of nauwelijks foute zetten doen: dat was Menno nog niet eerder overkomen. Werd het daarmee een walk-over? Zeker niet, want tegenstander Leo speelde ook bijna elke zet "de beste zet" volgens Stockfish.



Leo opende Engels en Menno zette hier c6 en d5 tegenover om met een pion in het centrum te blijven. Tegen Erik heeft Menno slechte resultaten geboekt tegen C4 en D4 openingen. Met de loper buiten de keten waren er dan vaak kwetsbaarheden op de damevleugel. Met dat in het achterhoofd speelde Menno 4. ..., e6. Dus de witveldige loper staat daarmee wat passief, een ingecalculeerd "nadeel".

Menno won een pion, maar Leo kon met een goed gepositioneerd loperpaar het hele bord domineren en met een tactisch foefje een pion terugwinnen. Het gevolg was dat er een eindspel kwam met 2 dames en 2 lopers. Leo's loper bestreek de zwarte velden, Menno's loper de witte. Dit levert vaak een verhoogde remisekans op.

Het plan van Menno was om zijn pionnen op zwarte velden te zetten om zijn witveldige loper te activeren. Dit lukte en Menno kon zijn Koning op een veilig plekje op g3 zetten en zijn dame activeren. Wit raakte daarvan een beetje in de war en de vermoeidheid begon wellicht ook een rol te spelen. Na 42. ..., De4 dreigt zwart op h4 te slaan met schaak. Leo had goed gezien dat g3 een blunder was, want na loper c6 is mat niet te stoppen. Maar Leo blunderde alsnog, met Lc3?? Leo dacht dat dat veilig kon omdat de pion op d4 gepend stond. Maar een tussenschaakje loste dat probleem op: 0-1.

Bord 3 Mario vs Manixia
Mario speelde tegen een jongedame met een prachtige voornaam. Ook hier een partij met een extreem hoge nauwkeurigheid. Beide spelers ontwikkelden goed, rokeerden snel en speelden voor indirecte controle van het centrum. Deze partij was extreem in balans en ging nooit boven + 0.8 of onder - 0.8. Zwart kwam binnen met de dame, maar Mario had zijn defensieve discipline goed op orde. Beide spelers eindigden met een dame, twee torens en een loper (van verschillende veldkleur). Hiermee ging de spanning er al snel af. Na wat geschuif besloten beide spelers tot een remise. Oerdegelijke pot van Mario, niet elke pot kan een thriller zijn.



Bord 4 Brian vs Cor
Cor speelde Siciliaans tegen e4. Brian besloot al snel zijn witveldige loper op te geven door Cor’s paard op c6 te slaan. Op zet 13 bracht Cor spanning in de stelling door “lang te gaan”, waar zijn tegenstander eerder al kort had gerokeerd. Vaak goed voor de entertainmentwaarde! Beide spelers probeerden zoals in dit soort stellingen gebruikelijk hun pionnen naar voren te schuiven om de koningsveiligheid van de tegenstander te ondermijnen.

Zowel de b-lijn als de g-lijn werden opengebroken en beide spelers probeerden lange afstandswapens te mobiliseren op deze lijnen. In deze koude oorlog maakte Cor meer indruk op Brian, want waar Cor steeds meer krijgers verzamelde op de koningsvleugel, daar ging wit juist de verdediging in en haalde zijn stukken juist terug. Cor mocht een pion slaan op g3 met zijn h-pion. Altijd lekker als je dame en toren al klaar staan! Wit bezweek onder de druk  met Pg3?? Het is onduidelijk wat wit hiermee beoogde. Cor zag direct dat hij met zijn toren het paard kon slaan. Hxg3 kon niet vanwege Dh1#. Toch speelde Brian deze zet, dus een mooi mat voor Cor! Lekker bezig.



Bord 5 Arjen vs Leon
Arjen ging zitten aan bord 5 en speelde tegen Leon. Arjen begon actief met e4, d4 en Pc3. Leon speelde Frans, maar de computer vindt zijn derde zal al dubieus: 3. …, c5? De witveldige lopers gingen snel van het bord. Arjen rokeerde kort, Leon lang, dus Arjen ging met zijn pionnen schuiven. Na 15 c4?! vergat zwart en passant te slaan. Leon hoopte hiermee wellicht een vrijpion te genereren, gesteund door een dame en een toren erachter. Toch is het misschien zonde om twee dure stukken op 1 specifieke taak te zetten… De partij ging lang gelijk op met af en toe een klein plusje of minnetje. Maar op zet 22 gaf Stockfish na Arjens Ta2?? -7 voor zwart. Lastig te zien, maar zwart kan dan een toren op e8 zetten, en dan dreigt Te1. Txe1 is dan niet wenselijk in verband met Dxf2+.



Zowel Arjen als Leon zagen dit thema blijkbaar niet, want Leon strafte dit niet af, ook niet nadat deze kans zich een aantal zetten later opnieuw voordeed. Wat hier in Leons hoofd ging mogen we raden. Want na 23. c5 bedreigt Arjen met zijn pion de loper. Zwart speelt hier het gewaagde maar niet slechte The8. Het gekke is dat Arjen de de loper niet kan nemen in verband met de eerder omschreven combinatie. Maar Arjen neemt toch, maar nog gekker is dat Leon vervolgens niet Th1 speelt?

De wegen van de tweede team schakers zijn soms ondoorgrondelijk, en gelukkig maar. Arjen slaat de loper eraf, de tegenstander geeft zijn toren voor een paard en 3 zetten later staat onze Arjen ineens +8. Met als enige levensmissie om geen gekkigheid te krijgen met de vrijpion. Gelukkig hield Arjen het hoofd koel en kon deze vrijpion na degelijk verdedigingswerk slaan. Mooie pot!

Bord 6 Shakir vs Mauricio
Onze Colombiaanse sloopkogel is dit seizoen in grote vorm en heeft al menig goede schaker van het bord geveegd. Een geduchte tegenstander! Met zijn aanvallende spel levert Mauricio ook nog eens vaak aantrekkelijke partijen af. Hoe ging dat tegen Shakir? Shakir ging voor snelle ontwikkeling en korte rokade, Mauricio won een centrumpion, maar alles ging behoorlijk gelijk op in de opening. Shakir slaagde er niet in zijn kleine ontwikkelingsvoordeel uit te baten door bijvoorbeeld die pion terug te winnen of een dreigende aanval op te zetten. Het leidde tot een klein voordeel voor zwart in het middenspel. Mauricio kon op zijn gemakje lang rokeren, alles ontwikkelen en zijn torens op de e- en d-lijn plaatsen. Een prettige stelling, alhoewel wits stelling weinig zwakke plekken kende.



Bij ongelijke rokades gaan we natuurlijk met popcorn erbij klaarzitten voor de pionnenstormen. Wit begon hier vrij vroeg mee, terwijl Maruricio dit helemaal achterwege heeft gelaten. Interessant was dat Mauricio bewust zijn toren opgaf voor zijn paard en een pion. De computer vond dat een prima keuze, maar vanuit menselijk perspectief voelt het wat dubieus aan. Shakir kon nog een pion terugwinnen en Mauricio raakte zijn voordeel een beetje kwijt, maar er was nog geen man overboord. Mauricio eindigde met een loper tegen een toren, maar bleef goed dreigend met 2 vrijpionnen. Hoewel, dreigend: Stockfish zegt remise, want de koning van Shakir staat in de buurt en wit kan zijn toren geven voor de loper en waarschijnlijk een pion en dan is er weinig aan de hand. Maar hier gaat Shakir helemaal in de fout. Hij offert zijn toren, maar niet op het juiste moment: 54. Txd5?? Wit heeft een 3 tegen 2 pionnen voordeel op de flank, zwart heeft 2 vrijpionnen. - 70 Volgens Stockfish!

Mauricio zag uitstekend de oplossing: wit moet eerst veel tijd besteden aan het opeten van de 2 vrijpionnen, waardoor Mauricio op zijn gemakje alles kan winnen op de flank. Alhoewel, op zijn gemakje: met 2 minuten op de klok wordt Mauricio slordig en slaat het noodlot toe op zet 56: Kf4?? En we gaan van -70 naar een 100% verloren stelling. Kf4 ziet er intuïtief ergens ook wel logisch uit: de koning wil de achterste ongedekte pion aanvallen ie deel uitmaakt van een keten van 3. Maar omdat Shakir 3 tegen 2 heeft, wint h6! Zwart moet slaan anders promoveert wit. Maar bij slaan ook, want nu kan de f-pion doorlopen en niet meer achterhaald worden door de koning. Wat een knaller dit einde, balen Mauricio! Toch weer een mooie pot gespeeld.

Bord 7 Wil vs Rik
Wil speelde tegen Rik. Zoals altijd opent Wil rustig en degelijk. Pion in het centrum, stukken ontwikkelen, snel kort rokeren. En zo hoort het ook gewoon. Rik gaf in het middenspel zomaar een centrumpion weg, een cadeau dat Wil vriendelijk in ontvangst nam. Met een pion voor is Wil gewoon een taaie tegenstander. Na veel geschuif waarin niet veel gebeurde, greep Wil de kans met beide handen aan om de dame in te sluiten! Een dame winnen is heerlijk. In het slagveld won Rik wel een toren terug en was de koningsveiligheid van Wil een puntje van aandacht.



Toch stond Wil een hele tijd “gewoon” +7. Maar bekijkt u even zet 36: De2?? en het is direct afgelopen voor Wil! In deze aftrekaanval verliest Wil twee lopers én een dame tegen een loper! Oei! Dat doet pijn. Van +7 naar -11, struikelen voor de finish. Schaken is hard, een gewonnen partij weggeven zijn de minst leuke delen van het schaken. Maar goed, dit drama maakt onze sport ook mooi. Met een vrijpion, een volle loper meer, een kapotte pionnenstructuur en een gekrenkte moraal moet Wil helaas opgeven. Jammer Wil! Toch mooie pot geschaakt.

Bord 8 Ibrahim vs Lucas
Lucas speelde Caro Kann tegen het e4 van Ibrahim. Lucas ontwikkelde eerst zijn loper naar g4 en bouwde een pionnenpiramide op de witte velden. Ibrahim had 7 zetten nodig om tot zijn eerste fout te komen: 7. e5?? Want e5 stond aangevallen door Lucas. Een simpele kwestie van uitschakelen van de verdediger: Lxf3 en daarna slaan op e5. Een prettig begin. Lucas bleef rustig ontwikkelen in een Londen-achtige structuur maar dan met zwart. In het middenspel kon Lucas nog een pion winnen: -6.7, en later nog een derde en een vierde! -8.6.



Lucas leek een ontspannen route naar de zege te bewandelen, maar hij besloot dat het voor de amusementswaarde van de omstanders weer spannend te maken. Dit deed hij door 2 pionnen terug te geven en niet gebruik te maken van een offer van Ibrahim, die een vol stuk probeerde weg te geven (zie zet 42, 43 en 44). Toch sociaal van Lucas. Nadat Lucas nog een pion weggaf in het eindspel, was het remise volgens de computer: 1 pion meer, maar lopers op verschillende kleuren. Ibrahim moest zijn loper geven, maar het was remise omdat beide spelers een pion op de h-lijn hadden en de loper van Lucas h7 controleerde en niet h8. De Koning van Ibrahim kon dus eenvoudig heen en weer schuiven of pat veroorzaken. Toch bleven beide spelers doorspelen, wat gunstig voor Lucas uitpakte: Lucas kreeg de kans om zijn koning er tussen te wringen, en toen was promotie niet meer te verhinderen: 0-1. Lekker om alsnog te winnen, want na zo voorgestaan te hebben zou verlies of remise een zure vrucht zijn geweest. Toch nog wel wat huiswerk te doen voor Lucas, die van goed op voorsprong komt, maar soms nog worstelt met de conversie. Het begin is er!

Met 4,5 - 3,5 een nipte overwinning.

Back to Top