Tweede Opent met Gelijkspel
Bord 1
Han speelde met wit tegen Richard Herk. Han kreeg een Caro-Kann te verwerken. Na 3. exd5 - cxd5 kwam een rustige variant op het bord. Wit besloot tot 12. d4-d5 om de geïsoleerde pion te ruilen tegen zwart zijn e6 pion. Daarna werden een aantal stukken en de dames geruild waarna op zet 16 tot remise werd besloten (½-½).
Bord 2
Ondergetekende speelde een spannende partij tegen Jaap Rusch. Er kwam een Siciliaan op het bord. Wit speelde zeer gedegen en snel. Met b2-b4 sloot hij de damevleugel en ik moest het hebben van de pionnenformatie d6, e5 en f5. Na zwart zijn Lg5 met aanval op Dd2 volgde sterk f4. Ik ruilde eerst mijn loper op e6 tegen het paard op d5. Tot mijn verrassing sloeg wit de loper op g5 en daarna werd de stelling erg precair voor mij. Binnen de kortste keren stond de pion opeens op g7 en Tg8 stopte de pion en f5-f4 hield de witte dame voorlopig in toom. Ik kwam ook in stevige tijdnood terecht. Na zet 38 had wit een stuk kunnen winnen. Had mijn tegenstander het overzien of wilde hij mij geen onnodige tegenkansen geven? Mijn pionnen stonden inmiddels op e3 en f4. Wit bleef daarna redelijk snel spelen. Ik versterkte mijn stelling beetje bij beetje en uiteindelijk na 65 zetten kon ik de winst binnenslepen dankzij die ver opgerukte pionnen die wit toch heeft onderschat. Uiteraard werd ik geholpen door mijn tegenstander (1).
Bord 3
Daan speelde met wit tegen een Najdorf variant. Wit keek een beetje naar de zwarte koningsstelling en zwart deed het omgekeerde op de damevleugel. Er komt een wat ongewone maar boeiende stelling op het bord. Op het moment dat Daan wil gaan oogsten met Dg7 volgt koel een ruil op d4. Wit kan de toren op h8 niet zonder bezwaar nemen omdat zwart vervolgens het stuk op b2 met zijn loper op d4 met schaak ruilt.
Zwart jaagt later met Tg8 de witte dame op g7 terug naar h6. Op zet 25 volgt dameruil en wit komt beter te staan. Zwart verliest een pion op de damevleugel maar zwart heeft actief stukkenspel en de witte koning staat in de penning. Met 35. e4-e5 wordt de toren op c6 aangevallen door de witte loper op f3 maar zwart schuift eenvoudig maar sterk de pion op van d6 naar d5. Dreiging weg en wit ruilt op f6. Nog steeds staat wit beter en zijn tegenstander biedt op zet 36 remise aan. Dit had Daan gezien de stand op het bord niet verwacht. Zo'n aanbod kost tijd om te verwerken en gezien de overige borden wilde Daan geen risico lopen en accepteerde met tegenzin de remise (½-½).
Bord 4
Wijnand speelde met zwart zijn huisvariant van het frans. Er zijn slechts 14 zetten gedaan maar er is wel lang nagedacht. Op zet 14 wordt remise aangeboden door Wijnand. Er staat een leuke stelling op het bord en die verdient het om uitgespeeld te worden. Maar het werd remise (½-½).
Bord 5
Jeroen speelde met wit een eigen variant tegen het Siciliaans met g7-g6. Met h4 trok Jeroen ten aanval. Zwart ging met 20. Kf7 met een koningswandel beginnen. Met een kleine combinatie won Jeroen een belangrijke pion. Verder in de partij had Jeroens tegenstander niets in de gaten en liet zich op zet 34 omringd met pionnen en een aftochtbelemmerende loper mat zetten (1).
Bord 6
Ruud-Jan speelde tegen Thomas Herrewijn die opende met b2-b4. Een niet alledaagse opening. Ruud-Jan riposteerde met b7-b6. Op zet 8 volgt de eerste pionruil en er wordt tot de 23e zet goed gemanoeuvreerd. Direct daarna worden meerdere lichte stukken geruild en ziet het er wat overzichtelijker uit. Maar wit komt er beter uit en houdt een meerderheid over op de damevleugel van twee pionnen op de vijfde rij tegen een pion op a7. Het had remise moeten worden maar Ruud-Jan trapte in een val. Na zwart zijn Ta8 (gedekt door dame op c6) stond de dame op a7 aangevallen maar de duivelse zet b6-b7 maakte een eind aan de partij. Na Txa7 volgt b8D met schaak (!) waarna de toren op a7 valt (0).
Bord 7
Aad speelde met wit tegen Johan Bos. Na een rustig damegambiet werden de dames geruild en was er niet veel aan de hand. Hier volgt de kritieke stelling : Wit Ke2 Ta1 en c1 Lb2 en d3, pionnen a3 b4 d4 f2 g2 h2 Zwart Kg8 Ta8 d8 La4 Pf6 Pionnen a7 b7 e6 f7 g7 h7. Aad speelde Tc1-c7? Daarna volgde Lc6 b4-b5 en Pf6-d5 waarna Aad een kwaliteit achter kwam. Er was geen enkele hoop meer voor wit en Aad moest helaas opgeven (0).
Bord 8
Hans (invaller) speelde tegen een jeugdige tegenstander. Na e4 volgde e6 maar dan speelt wit 2. Pf3 waarna c5 volgde en Hans opeens Siciliaans ging spelen. Wit speelde op zet 3. b2-b4 en zwart ruilt de pion op b4. Wit wil met zijn pionoffer langdurige druk op de zwarte stelling uitoefenen. Hans speelt toch op een franse wijze en na Pe7-f5 wordt het paard op f5 geruild waarna een dubbelpion ontstaat op de f-lijn. Dit gegeven op zich is niet erg maar zwart verliest een belangrijke pion op d5. Na stukkenruil en later dameruil staat zwart beter vanwege zijn vrije a pion. Wit gaat remise door zetherhaling uit de weg en probeert op winst te spelen. De zwarte pion komt op a2 terecht. Ik vermoed dat Hans op zet 33 de winst uit zijn handen heeft laten glippen. Na deze zet wordt de gevaarlijke pion op a2 geruild tegen een minder gevaarlijke pion op c5. Remise op zet 37 (½-½). Eindstand 4 - 4.
Arnout van Kempen